به گزارش یزدفردا به نقل از ایسنا: با آغاز فصل تابستان، برنامهی خاموشی برق در استان یزد طبق اطلاعیههای رسمی در دو نوبت صبح و شب و حتی در روزهای تعطیل اعمال میشود. اگرچه بخشی از این قطعیها با اطلاع قبلی است اما موارد متعددی، خاموشیهای خارج از برنامه نیز گزارش شده که موجب سردرگمی شهروندان شده است.
بر اساس گزارشها و گلایههای مردمی، خاموشیهای مکرر آسیبهای قابلتوجهی به لوازم برقی تجهیزات خانگی و سیستمهای سرمایشی وارد کرده است و با این حال، تاکنون هیچ سازوکار مشخصی برای جبران این خسارتها ارائه نشده است.
کسبوکارهای کوچک، واحدهای تولیدی و حتی برخی مراکز درمانی در سطح استان نیز با اختلالهای جدی در روند فعالیت خود مواجه شدهاند؛ اختلالاتی که مستقیماً بر کیفیت زندگی مردم و فعالیتهای اقتصادی تأثیر گذاشته و بار اصلی آن نه بر دوش مسئولان بلکه روی شانه شهروندان سنگینی میکند.
این در حالیاست که بنا بر اعلام اداره کل هواشناسی استان، یزد به دلیل دمای ۴۵ درجه و بالاتر، یکی از گرمترین مناطق کشور و پس از اهواز با دمای ۴۷ درجه دومین مرکز استان گرم در کشور به حساب میآید. اما با این وجود، باید روزانه تا ۱۸۰ دقیقه خاموشی را در گرمای طاقتفرسا تحمل کند و نکته قابلتامل اینکه قطعیهای برق در استانهایی با آبوهوای خنکتر از یزد گاهاً کوتاهتر و در ساعات خنکتر روز اتفاق میافتد.
از طرفی، یزد به عنوان یکی از استانهای فلات مرکزی ایران دارای ویژگیهای منحصر بهفردی در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی است؛ این استان با دارا بودن بیشاز ۳۳۰ روز آفتابی در سال و متوسط تابش پنج کیلووات ساعت بر مترمربع، به عنوان «قطب خورشیدی ایران» شناخته میشود.
علاوهبر تابش بالای خورشید در یزد که امکان تولید انرژی پاک و پایدار را به میزان قابلتوجهی افزایش داده، شرایط جغرافیایی مناسب از جمله زمینهای مسطح و هموار نیز بستر مناسبی را برای توسعه نیروگاههای خورشیدی در این منطقه فراهم کرده است.
قطع برق یزد بیشتر از استانهای سردسیر
سید جلیل میرمحمدی، نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی در تاریخ سوم مرداد طی گفتوگو با بخش خبری ساعت ۲۰ شبکه استانی یزد، با عذرخواهی از شهروندان به دلیل مشکل برق، گفت: یزد با وجود اینکه استان گرمسیری است و حتی گاهی جزء گرمترین نقاط منطقه به شمار میآیید، اما میزان قطعی برق از نظر ساعت و دفعات از برخی استانهای کشور حتی استانهای سردسیری بیشتر است.
وی افزود: طی یکی دو هفته پیش زمان قطع برق از یکساعت به دو ساعت افزایش یافت و هم اکنون به دو نوبت دو ساعته و یکساعته رسیده است.
نماینده تفت و میبد اظهار کرد: وقتی پیگیری میکنیم، صحبت از توبیخ، بیبرنامگی و قطع از تهران میشود. از این نوع برخورد، تدبیر و مدیریت شگفتزده میشویم.
میرمحمدی ادامه داد: برنامه قطع برق بسیاری از استانها که بنده با نمایندگان آنها صحبت کردم و برخی از آنها استانهای سردسیر هستند، از یزدی کمتر است که بیش از مصرف خود برق تولید میکند.
یک تضاد نگرانکننده در بین مسئولان
در کنار همهی این مشکلات، تناقض اظهارات مسئولان ملی و استانی بر ابهامات موجود افزوده است بهطوری که در حالی ابراهیم شیخ معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت دوم مرداد در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در استان چهارمحال و بختیاری، اعلام کرد: «اختیار زمان قطعی برق به استانها واگذار شده است» که احمد کردستانی مدیرعامل برق منطقهای استان یزد ۳۱ تیر در بخش خبری ساعت ۲۰ شبکه استانی یزد تاکید کرده بود «برنامه خاموشیها بر اساس ضوابط کاملاً فنی و با نظر مرکز راهبری دیسپاچینگ کشور تدوین شده است».
این تضاد گفتاری در بین مسئولان حوزه برق، پرسشهای جدی دربارهی مسئولیتپذیری و شفافیت در مدیریت خاموشیها را دوچندان حائز اهمیت کرده است.
عدالت در خاموشی و چالش اطلاعرسانی
برخی شهروندان نیز نسبت به توزیع ناعادلانه خاموشیها در مناطق مختلف شهر گلایه دارند. چرا که گاهاً در برخی نقاط، خاموشیها بهطور مکرر و طولانی اتفاق میافتد و از سوی دیگر، اطلاعرسانی نامناسب و دقیق در این رابطه نیز، به یکی از چالشهای جدی این بحران تبدیل شده است؛ بهطوری که با وجود اپلیکیشن "برق من" و انتشار جدول زمانبندی خاموشیها، همچنان پیشبینی زمان خاموشیها با خطا و ناهماهنگی همراه است.
با وجود تمام این تفاسیر و قیاسها، اگرچه گرمای هوا و افزایش مصرف برق، یک چالشی ملی است اما راهحل آن نباید به شکل تحمیلی و نابرابر بر دوش استانهای باشد که همواره در خط مقدم تابستانهای سخت قرار دارند و لازم است خاموشیها با تدبیری بهتر و بهصورت عادلانهتر چه در کشور و چه در سطح استانها عملیاتی شود.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 27,ژوئیه,2025